TALIJANSKA KUHINJA KAVE
„Kremasti espresso temelji – gorkasti svijet okusa”
Temelj talijanskih kava je espresso kuhan do razine kremaste pjene. Vrijeme protoka kroz visokotlačni stroj je strogo 25 sekundi jer se tako ostvaruje najbolja gorkasta aroma tamno prženih, uglavnom južno i srednje američkih zrna kave. Mlijeko je pjenasto, ali nikada vruće. Samo gost smije dodati šećer svojoj kavi.
Baš onakav, kakvog ga Talijani vole, napravljen od kave pržene do razine gorkosti. Na njegovom se vrhu nalazi crema, krema od nekoliko milimetara, čime on ne gubi svoj okus. Dodajemo mu i zrna gvatemalske kave visokog udjela bjelančevina od čega talijanski espresso postaje blag i kremast!
ESPRESSO ITALIANO
ESPRESSO ITALIANO
Klasični talijanski espresso na vrhu „zakrpan mliječnom pjenom”. Ustvari, u njemu i nema mlijeka, mala mliječna pjena dolazi kao šećer na kraju. „Šešir” kave – rekle bi Rimljanke!
RIMSKI ESPRESSO MACCHIATO
RIMSKI ESPRESSO MACHIATO
Južno talijanska inačica, na espressu kuhanom do razine kremaste pjene naribana je tvrda kora naranče. Treba ga pustiti da odstoji minutu i tek onda popiti! Taman dovoljno vremena da se okusi pomiješaju.
SICILIAN ESPRESSO
SICILIAN ESPRESSO
„Klasik”. Brak kremastog espressa i zapjenjenog mlijeka. Gotovo polovicu čini čista kava, a ostatak je mlijeko kako ne bismo mlijekom „razrijedili” okuse.
CAPPUCCINO
CAPPUCCINO
Za one snažna srca! Dva Espressa Italiana spojena u jedan. Dvostruka količina kave, dvostruka aroma, dvostruka doza kofeina.
ESPRESSO DOPPIO
ESPRESSO DOPPIO
NAPULJSKI
LATTE MACCHIATO
NAPULJSKI LATTE MACCHIATO
Vrlo pjenasto mlijeko u staklenoj čaši u kombinaciji s espressom. U prijevodu: zakrpano mlijeko. Ova kava svoju karijeru započela je nekad u Napulju kao dječji napitak za subotnja poslijepodneva. Barista je pjenasto mlijeko samo „posuo” kapljicom kave kako bi ju i djeca mogla piti.