
ARAPSKA
KUHINJA KAVE
"Začinjene kave s čajem, kuhane minutama u bakrenim posudama"
Zrna kave s okusom začina rastu u krajevima nastanjenim afričkim Arapima. Arapska je kava pržena dugo, na drvenom ugljenu, do razine slatkosti. Potom se dalje začinjava te kuha produženo i ponovno do razine slatkosti. Ključna je riječ arapskih kava vrijeme: postoji jedan davni recept prema kojem se kava kuhala preko tri sata u glinenoj posudi na drvenom ugljenu. U vrijeme dugih, pustinjskih večeri, putnici karavana imali su vremena sačekati dok se iz kave ne izvuku oni kompleksni okusi s kojima se talijanski espresso uređaj nikad ne susreće, čak ni nakon 25-minutnog kuhanja. U novije su vrijeme čaj i mlijeko postali dio arapske kuhinje kave.
Najstariji „recept za kavu” na svijetu! Arapi su ovako počeli piti kavu prije 1200 godina. Kuhamo ju u ibriku, s malo cimeta, kako priliči. Treba ju triput dovesti do vrenja te u posljednjem trenutku, prije nego li iscuri van, skinuti s vatre. Arapi su uz nju jeli slatke datulje jer u kavu nisu stavljali šećer – šećer su tek stoljećima kasnije Turci počeli stavljati u „arapsku” kavu!

ARAPSKA KAVA - GAHWA

ARAPSKA KAVA - GAHWA

Jedna od najukusnijih verzija arapske kave u unutrašnjosti Azije. Islamski su redovnici, lutajući derviši, raširili ovu kavu po Srednjoj Aziji pridržavajući se osnovnog recepta, arapske kave – kojoj su dodali jedno od tadašnjih omiljenih voća, naranču! Suštinska, gusta, slatkasta kava!

DERVIŠ KAVA S NARANČOM

DERVIŠ KAVA S NARANČOM

Budući da se u njoj nalazi mljeveni kardamom, priprema se dugo. Stoljećima je bila omiljeno piće arapskih karavana. I mi ju kuhamo na vrućem pijesku, kao i nekoć davno beduini. Sirijska inačica, kako su je pravili u Alepu još prije krvavog građanskog rata, i kakvu je primjerice voljela i poznata spisateljica kriminalističkih romana Agatha Christie koja je u Siriji provodila puno vremena.

BEDUINSKA KAVA

BEDUINSKA KAVA

Spoj Istoka i Zapada na našem jeziku. Egzotična povorka začina, u duhu bogatstva Burj Khalifa nebodera koji simbolizira Dubai. U ovoj kavi s mlijekom nalazi se isto onoliko dubajskog svijeta okusa kave s kardamomom, šafranom i ružinom vodicom koliko i javorovog sirupa Sjeverne Amerike koji nadahnjuje nebodersku maniju, kao i gorkaste strasti za limunovom koricom istočnoazijskih radnika u Dubaiju.

DUBAJSKI
ZAČIN-CAPPUCCINO

DUBAJSKI
ZAČIN - CAPPUCCINO

Preko beduinskog omiljenog čaja od mente kuhamo espresso, potom dodajemo kardamom, arapske začine te kokos. Naposljetku pak umiješamo pulpu kestena koja se nekoć mogla naći u trgovinama nekadašnjih francuskih kolonizatora, a danas u gotovo svakoj marokanskoj prodavaonici delikatesa. Kompleksan recept, „kaotičan” koliko i sama Casablanca – a ipak stoji čvrsto na zemlji!

CASABLANCA LATTE
SMENTOM
I VRHNJEM

CASABLANCA LATTE S
MENTOM I VRHNJEM

Fino mljevenu kavu tri puta zakuhavamo na pijesku u džezvi-ibriku, u kojem je zatim i poslužujemo.

TRADICIONALNA TURSKA KAVA
TRADICIONALNA TURSKA KAVA


Drevni toranj građen na području današnjeg Iraka sastojao se od osam katova, stoga se naša kava također gradi od osam sastojaka. U osnovnom se espressu spravljenom s mlijekom, karamelom i šećerom združuju začini: đumbir, cimet i piment, kao i hrskavi krokant s vrhnjem na vrhu napitka. Stvarna edenska divota!

KARAMEL KAVA BABILONSKE KULE

KARAMEL KAVA
BABILONSKE KULE

Ovu pjenastu kavu začinjenu muškatnim oraščićem pripremamo na osnovi ukusa nekadašnjeg omanskog sultana. Sultan se prije mnogo godina na skijanju u Austriji zaljubio u liker od jaja. Uz njega poslužujemo i francuske slatke mini palačinke kako bi napitak bio upravo onakav kakvog danas piju snobovi i zaljubljenici u Europu na Bliskom Istoku (na primjer u Libanonu)!

OMANSKI LATTE S LIKEROM OD JAJA
Sadrži alkohol

OMANSKI LATTE S LIKEROM OD JAJA
Sadrži alkohol

U ovome latteu arapske okuse predstavljaju začini. Cimet, klinčić, s komadima čokolade, što je naravno već „europska” inačica. Talijanski marocchino u francuskoj dugoj verziji, s mnogo mlijeka i pjene. Prava kava za dame na spoju.

JEMENSKA
ZAČINJENA MOKKA

JEMENSKA ZAČINJENA MOKKA
