ARAPSKA
KUHINJA KAVE
"Začinjene kave s čajem, kuhane minutama u bakrenim posudama"
Zrna kave s okusom začina rastu u krajevima nastanjenim afričkim Arapima. Arapska je kava pržena dugo, na drvenom ugljenu, do razine slatkosti. Potom se dalje začinjava te kuha produženo i ponovno do razine slatkosti. Ključna je riječ arapskih kava vrijeme: postoji jedan davni recept prema kojem se kava kuhala preko tri sata u glinenoj posudi na drvenom ugljenu. U vrijeme dugih, pustinjskih večeri, putnici karavana imali su vremena sačekati dok se iz kave ne izvuku oni kompleksni okusi s kojima se talijanski espresso uređaj nikad ne susreće, čak ni nakon 25-minutnog kuhanja. U novije su vrijeme čaj i mlijeko postali dio arapske kuhinje kave.
Najstariji „recept za kavu” na svijetu! Arapi su ovako počeli piti kavu prije 1200 godina. Kuhamo ju u ibriku, s malo cimeta, kako priliči. Treba ju triput dovesti do vrenja te u posljednjem trenutku, prije nego li iscuri van, skinuti s vatre. Arapi su uz nju jeli slatke datulje jer u kavu nisu stavljali šećer – šećer su tek stoljećima kasnije Turci počeli stavljati u „arapsku” kavu!
ARAPSKA KAVA - GAHWA
ARAPSKA KAVA - GAHWA
Jedna od najukusnijih verzija arapske kave u unutrašnjosti Azije. Islamski su redovnici, lutajući derviši, raširili ovu kavu po Srednjoj Aziji pridržavajući se osnovnog recepta, arapske kave – kojoj su dodali jedno od tadašnjih omiljenih voća, naranču! Suštinska, gusta, slatkasta kava!
DERVIŠ KAVA S NARANČOM
DERVIŠ KAVA S NARANČOM
Budući da se u njoj nalazi mljeveni kardamom, priprema se dugo. Stoljećima je bila omiljeno piće arapskih karavana. I mi ju kuhamo na vrućem pijesku, kao i nekoć davno beduini. Sirijska inačica, kako su je pravili u Alepu još prije krvavog građanskog rata, i kakvu je primjerice voljela i poznata spisateljica kriminalističkih romana Agatha Christie koja je u Siriji provodila puno vremena.
BEDUINSKA KAVA
BEDUINSKA KAVA
U ovome latteu arapske okuse predstavljaju začini. Cimet, klinčić, s komadima čokolade, što je naravno već „europska” inačica. Talijanski marocchino u francuskoj dugoj verziji, s mnogo mlijeka i pjene. Prava kava za dame na spoju.
JEMENSKA
ZAČINJENA MOKKA
JEMENSKA ZAČINJENA MOKKA
Fino mljevenu kavu tri puta zakuhavamo na pijesku u džezvi-ibriku, u kojem je zatim i poslužujemo.