top of page
Arab kávékonyha - Cafe Frei

ARAPSKA

KUHINJA KAVE

"Začinjene kave s čajem, kuhane minutama u bakrenim posudama"

Zrna kave s okusom začina rastu u krajevima nastanjenim afričkim Arapima. Arapska je kava pržena dugo, na drvenom ugljenu, do razine slatkosti. Potom se dalje začinjava te kuha produženo i ponovno do razine slatkosti. Ključna je riječ arapskih kava vrijeme: postoji jedan davni recept prema kojem se kava kuhala preko tri sata u glinenoj posudi na drvenom ugljenu. U vrijeme dugih, pustinjskih večeri, putnici karavana imali su vremena sačekati dok se iz kave ne izvuku oni kompleksni okusi s kojima se talijanski espresso uređaj nikad ne susreće, čak ni nakon 25-minutnog kuhanja. U novije su vrijeme čaj i mlijeko postali dio arapske kuhinje kave.

Najstariji „recept za kavu” na svijetu! Arapi su ovako počeli piti kavu prije 1200 godina. Kuhamo ju u ibriku, s malo cimeta, kako priliči. Treba ju triput dovesti do vrenja te u posljednjem trenutku, prije nego li iscuri van, skinuti s vatre. Arapi su uz nju jeli slatke datulje jer u kavu nisu stavljali šećer – šećer su tek stoljećima kasnije Turci počeli stavljati u „arapsku” kavu!

Arab Kávé: Gahwa - Cafe Frei

ARAPSKA KAVA - GAHWA

_ara_arabic_coffee__gahwa_small.png

ARAPSKA KAVA - GAHWA

IKON-Vegan.png

Jedna od najukusnijih verzija arapske kave u unutrašnjosti Azije. Islamski su redovnici, lutajući derviši, raširili ovu kavu po Srednjoj Aziji pridržavajući se osnovnog recepta, arapske kave – kojoj su dodali jedno od tadašnjih omiljenih voća, naranču! Suštinska, gusta, slatkasta kava!

Dervis Narancs Kávé - Cafe Frei

DERVIŠ KAVA S NARANČOM

_ara_dervish_orange_coffee_small.png

DERVIŠ KAVA S NARANČOM

IKON-Vegan.png

Budući da se u njoj nalazi mljeveni kardamom, priprema se dugo. Stoljećima je bila omiljeno piće arapskih karavana. I mi ju kuhamo na vrućem pijesku, kao i nekoć davno beduini. Sirijska inačica, kako su je pravili u Alepu još prije krvavog građanskog rata, i kakvu je primjerice voljela i poznata spisateljica kriminalističkih romana Agatha Christie koja je u Siriji provodila puno vremena.

Beduin Kávé - Cafe Frei

BEDUINSKA KAVA

_ara_bedouin_coffee_small.png

BEDUINSKA KAVA

IKON-Vegan.png

U ovome latteu arapske okuse predstavljaju začini. Cimet, klinčić, s komadima čokolade, što je naravno već „europska” inačica. Talijanski marocchino u francuskoj dugoj verziji, s mnogo mlijeka i pjene. Prava kava za dame na spoju.

Jemeni Fűszeres Mokka - Cafe Frei

JEMENSKA

ZAČINJENA MOKKA

_ara_yemeni_spiced_mocha_small.png

JEMENSKA ZAČINJENA MOKKA

IKON-Koffeinmentes.png

Fino mljevenu kavu tri puta zakuhavamo na pijesku u džezvi-ibriku, u kojem je zatim i poslužujemo.

Untitled-1.png

TRADICIONALNA TURSKA KAVA

TRADICIONALNA TURSKA KAVA

IKON-Vegan.png
bottom of page