top of page

ŠTO JE
CAFE FREI?

„jedinstveno putovanje u svijet kave“

Kod nas gosti mogu „okusiti“ svijet. Mogu poći na uzbudljivo putovanje okusom na pet kontinenata svijeta. Kave, kolači, vruće čokolade, zdravi napitci, čajevi i bezbroj proizvoda za pripremu kod kuće, zanimljivih recepata, uzbudljivih kombinacija okusa. Naši napitci se pripremaju od odabira uvijek svježe mljevene, višestruko ručno probrane, arabica kave. U Cafe Freiu našim gostima samo od napitaka od kave nudimo sedamdeset vrsta, jer se kod nas mogu pronaći sve značajnije kuhinje kave (talijanska, francuska, japanska, američka i latinska).

DVA TAMÁSA

„uzbuđenje putovanja i sofisticirano iskustvo okusa”

CAFE FREI su osnovala dvojica prijatelja; pisac romana Tamás Frei, bivši svjetski TV putnik, koji je u prošlim desetljećima posjetio više od 150 zemalja i s divljenjem voli kavu i svijet povezan s njom; i s druge strane ekonomist Tamás Langár, poduzetnik u prehrambenoj industriji, koji sa svojih više od 30 godina iskustva pomaže u upravljanju mrežom iz poslovne perspektive.

Prvi CAFE FREI caffe bar otvoren je u travnju 2007. godine u Mađarskoj, od tada se naša franšizna mreža neprestano širi. Danas smo narasli u najveći lanac caffe barova u Mađarskoj. 2013. godina nam je, zahvaljujući našem jedinstvenom franšiznom sistemu, donijela međunarodni proboj kada su otvoreni naši prvi srednjoeuropski caffe barovi. Od tada vodimo caffe barove počevši od Francuske pa sve do Dubaija. Između ostalih čak i u egzotičnim zemljama kao što je Saudijska Arabija.

web.infograf.01.png

TAMÁS FREI

„vrhunska kvaliteta po nenadmašnoj cijeni“

U posljednjim je desetljećima Tamas Frei obišao sve regije značajne za uzgoj kave. Napokon, uz pomoć Talijana Marca Cremonesea, koji se smatrao jednim od gurua ispijanja kave, zajedno s vodećim baristom i majstorom prženja Cafe Freia i naravno uz pomoć lokalnih proizvođača, razvijen je poseban izbor zrna kave (iz dvadeset zemalja i tri kontinenta) koji čini bazu naših 70 različitih vrsta napitaka od kave. Praćena od grma do šalice, kontroliranog porijekla, uvijek svježe pržena, pripremljena po autentičnim receptima.

ARABICA KAVA

„specijalist za iznimne plantažne kave“

Naše kave donosimo s plantaža s najkvalitetnijom arabica kavom, ručno brane i probrane po zrnima. Gotovo svakog proizvođača osobno poznajemo. Svježu kavu kupujemo samo iz provjerenog izvora, dokazanog porijekla. Nastojimo sve više za naše napitke koristiti organske bio kave, te ih donosimo u naše mađarske pržionice izuzimajući ih od profita preprodavača, odnosno vodeći računa o novčaniku naših kupaca. Od kava koje se mogu konzumirati kod nas, osamdeset posto posjeduje neko međunarodno uvjerenje o zaštiti okoliša.

VIŠE OD KAVE

„donosimo vam posebne okuse i arome svijeta“

Naši gosti većinu naših kava mogu zatražiti u bezkofeinskoj verziji, bez zaslađivača i s mnogo alternativa mlijeku. Osim kava, u širokoj ponudi imamo i čajeve u rinfuzi i uvarke od voća i začina. Mnoge naše vruće čokolade imaju vlastite grupe obožavatelja! :)
Za toplije dane, ili samo kao rajske gasitelje žeđi, pored naše ponude ledenih kava i čajeva nudimo i domaće limunade i shakeove.
Uz napitke nudimo i širok izbor pekarskih proizvoda i slastica, kao i specijalne, slane proizvode vlastite proizvodnje. Počevši od tradicionalnih peciva pa do egzotičnih deserata, gotovo cijelu ponudu proizvodimo u vlastitim pogonima.

 

U gradu Szécsényu (HU) raspolažemo sa vlastitim pogonom za prženje i pakiranje, gdje u manufakturnim uvjetima pržimo sirove kave dovezene iz dvadeset zemalja sa tri kontinenta, a koje čine bazu sedamdeset vrsta naših napitaka od kave. U gradu Pásztóu (HU) sagradili smo pogon za pečenje u kojem se proizvode kolači i sladoledi, a nadopunjen je značajnim kapacitetom za zamrzavanje. U našim pogonima i cafe barovima u trenutno 8 zemalja osiguravamo radna mjesta za više od 400 naših kolega.

roasted_coffee.jpg
lelkiism_hr-01-01-01.png
web.infograf.02.png

SAVJESNA TRGOVINA

Što za nas znači savjesno trgovati?

Temeljna filozofija Cafe Freia je iz našeg sustava pokušati isključiti preprodavače, gdje god je to moguće. Voljeli bi biti povoljniji, zbog toga zajedno s našim gostima ne plaćamo profit stranih i mađarskih preprodavača. Velik dio sirovina kupujemo neposredno od proizvođača, kako u Mađarskoj tako i u inozemstvu. Za nas je to savjesna trgovina.   

„Postoje tri načina za kupnju kave u Africi, odnosno iz Afrike“ - kaže Tamás Frei o tome kako Cafe Frei dobavlja dio kave koju vam nudi - „uz puno truda, neposredno od proizvođača, na plantažama. Ili udobnije, od takozvanih kooperativaca, od veleprodajne organizacije farmera. Ili možda već na samom početku, u Europi, od otkupljivača koji rade s velikom maržom, koji nikada nisu bili ni na jednoj plantaži.

 

To je isto kao kupovina vina u Mađarskoj. Ako vino kupujemo neposredno od vlasnika vinograda, bit će jeftinije nego da ga kupimo od trgovca, u trgovini. Naprotiv, i vinaru bolje odgovara do ga proda nama, budući da dijelimo maržu preprodavača, on od nas dobije više, nego bi mu dao trgovac!“


Dakle, isplati se svima, budući da su kupac u veleprodaji i njegov profit izostavljeni iz sustava!
Jedna od hrabrih i inovativnih temeljnih ideja osnivača Cafe Freia bila je sljedeća: Mađarsku u osnovi smatraju „drugim svijetom“ u smislu s koliko novca zapravo mađarski kupci raspolažu. Mađarska u tom pogledu (za sada) nije dio „prvog svijeta“, ona nije ni Njemačka ni Francuska. Ali nije ni treći svijet.


Stoga za Cafe Frei savjesna trgovina znači više od tradicionalnih Fare Trade principa, gdje se radi samo o međusobnom odnosu između proizvoda trećeg i prvog svijeta. U slučaju Mađarske također smatramo da proizvode trećeg svijeta (kava) ne bi trebalo „vrtjeti“ u zemljama prvog svijeta, i nakon toga prodavati (s profitom prvog svijeta uključenim u cijene) u zemljama drugog svijeta, kao što je Mađarska, gdje kupci zasigurno raspolažu s manje novca, nego u takozvanom prvom svijetu.  


„Baš je to bila jedna od temeljnih ideja pokretanja Cafe Freia“- o svemu govori Tamás Frei. „Nismo mogli shvatiti, zašto pripadnici zemalja prvoga svijeta (Talijani, Austrijanci, Nijemci) odlaze na plantaže trećeg svijeta, uvoze, prže, pakiraju, budući da tako cijene ukupnih troškova rastu i onda se još na to dodaje i profit mađarskih preprodavača...zbog toga će na kraju jedna šalica kave biti skuplja u Miškolcu nego u Firenci.“


Cafe Frei naprotiv kavu od trećeg svijeta (Afrike, Srednje i Južne Amerike) donosi neposredno k vama u drugi svijet, Mađarsku, odnosno mi idemo po nju, mi pržimo, pakiramo i dostavljamo.  
Tvrtka se također zalaže i za očuvanje okoliša. Gdje god možemo, koristimo reciklirani papir i reciklirani materijal za ambalažu, kao što se trudimo dobavljati sve više bio proizvoda s certifikatom Europske Unije. Cafe Frei je suglasan s ciljem Rainforest Alliance-a o očuvanju prašuma, kao što se trudimo i da naši gosti između naših delikatesnih plantažnih kava pronađu i Fair Trade kave.


CAFE FREI poslovna filozofija je da proizvode vrhunske kvalitete nudi svojim kupcima, za nepobjedivu cijenu. Mi ne želimo biti najjeftiniji na tržištu, nego biti igrač broj jedan u svim segmentima proizvoda, u odnosu cijene i vrijednosti („value for your money”).
 

bottom of page