FRANCUSKA
KUHINJA KAVE
„Blago slatke kave s mlijekom – s agrumima Afrike”
Većinom slatkaste kave spravljene s mlijekom ili šlagom, za razliku od talijanskih. Nasuprot tome baza su uvijek citrusna, blaže, svjetlije pržena afrička zrna kave, kako bi se opori okusi uklopili u blagu harmoniju sa slatkim mlijekom. Pariška škola kave, koja pokorava Austrijsku kao i Španjolsku, najveća je konkurencija gorkastog Rima. U kolonijalnom svijetu uz šećer svoje mjesto našli su i začini, dočaravajući uzbudljive i egzotične okuse u francusku temeljnu (french press) kavu.
Piće borbi s bikovima! Zakuhamo mlijeko zaslađeno šećerom i kakaom, dodamo mu afričku produženu kavu i pomiješamo. Cimet treba sipati u krug, baš kao što se nekad poravnavao pijesak madridske arene za svladanim bikom!
ŠPANJOLSKI MACCHIATO
ŠPANJOLSKI MACCHIATO
Omiljena kava Monarhije. Temelj mu je karakterističnog, pomalo citrusnog okusa jer Austrijanci manje prže zrna kave od Talijana. Temelj okrunjuje zaslađena pjena, a krase ga mrvice čokolade. Sissi ga je toliko obožavala da ga je uvijek pila i u Pešti.
BEČKI KAPUCINER
BEČKI KAPUCINER
Kava s mlijekom spravljena s rooibos čajem, datuljama i koricom naranče na temeljima espressa. Šlag, te žličica za kavu smeđeg šećera čine ga malo slatkastim, no jaka kava prema našem mišljenju ima potrebe za toliko blagoće.
SAFARI ESPRESSO
SAFARI ESPRESSO
Možemo ju zvati i tiramisu kavom! Prije
mnogo stoljeća slastičari francuskog dvora
„izumili" su za sladokusnog Luja XII. piškotu,
savoiardi. Ne puno kasnije u Savojskom je
Vojvodstvu ona dospjela na vrh pjenaste
kave s rumom i orasima. Tekući tiramisu!