top of page
Hohenzollern shutterstock_1896492610.jpg

SCHWARZWALD
MOKA-KAVA


ČOKOLADNA, S VIŠNJAMA, SLATKIM VRHNJEM „SCHWARZWÄLDER” BOŽIĆNA MOKA

Schwarzwald moka-kava spada u kolekciju recepata pustolova kave vezanih uz popularne torte. S obzirom da je riječ o čokoladnoj moki, s pireom od višanja, šlag pjenom i božićnim začinima (cimetom, pimentom, kardamomom i muškatnim oraščićem), mislimo da je razumljivo da vam je ponudimo sada, odnosno prije i za vrijeme Božića.


Naravno i u ovoj kavi postoji twist, okusom nije jednostavna kopija njemačke Schwarzwälder Kirsch torte s obzirom da smo je radili u tekućoj varijanti, ali i promijenili. Mi na primjer nismo išli po njemačkoj verziji s trešnjama koja nam se činila dosadnija, već smo pratili one slastičarnice koje već neko vrijeme ovu čokoladnu, kremastu tortu zamišljaju s kiselkastom višnjom. Da ne govorimo o blagdanskim začinima, koji po našem mišljenju tu kombinaciju okusa ne čine samo božićnom kavom, već i puno ukusnijom od tradicionalnog recepta!

Zašto je ova torta dobila ime po Schwarzwäldu?

Postoje tri teorije o porijeklu imena: prema jednoj, komadići crne čokolade koji čine ukras torti podsjećaju na Schwarzwald (crna šuma). Po drugoj, da je torta dobila ime po rakiji od trešanja koja originalno potječe s područja Schwarzwalda. Treća mogućnost je da je postajala jedna starija verzija torte, koju su isto tako zvali Schwarzwald. Ali moguće je i da je ime torte povezano s tradicionalnom ženskom nošnjom iz Schwarzwalda, gdje je haljina crna poput komadića čokolade, bluza je bijela kao slatko vrhnje, a šešir je bijeli s crvenim ukrasima koji podsjećaju na trešnje.

 

Novost - ne samo za jednu priliku!

Gengenbach shutterstock_1882434994.jpg

Božićni sajam u Gengenbachu, gradiću u Schwarzwaldu

Joseph Keller.jpg

Tko je „izmislio“ Schwarzwald tortu?


Moguće je da je u Schwarzwaldu kombinacija trešanja, slatkog vrhnja i rakije od trešanja već odavno bila poznata, ali ne kao torta već kao desert: kompot od trešanja posluživali su sa slatkim vrhnjem i začinjavali rakijom od trešanja.  U svakom slučaju, slastičar Josef Keller tvrdi da je on izmislio tortu 1915. godine u Bad Godesbergu. Međutim to nije uspio sasvim dokazati. Ono što je sigurno, je da se ime torte prvi put u pisanom obliku pojavilo 1934. godine u knjizi slastičarskih recepata objavljenoj u Dresdenu (J.M. Erich Weber: 250 Konditorei – Spezialitäten und wie sie entstehen). U to vrijeme torta je već bila poznata u Berlinu i slastičarnicama mnogih njemačkih, austrijskih i švicarskih velikih gradova.

Black forest cake shutterstock_1031872201.jpg
bottom of page