top of page
Hohenzollern shutterstock_1896492610.jpg

SCHWARZWALD
MOKA-KAVA


ČOKOLADNA, S VIŠNJAMA, SLATKIM VRHNJEM „SCHWARZWÄLDER” BOŽIĆNA MOKA

Schwarzwald moka-kava spada u kolekciju recepata pustolova kave vezanih uz popularne torte. S obzirom da je riječ o čokoladnoj moki, s pireom od višanja, šlag pjenom i božićnim začinima (cimetom, pimentom, kardamomom i muškatnim oraščićem), mislimo da je razumljivo da vam je ponudimo sada, odnosno prije i za vrijeme Božića.


Naravno i u ovoj kavi postoji twist, okusom nije jednostavna kopija njemačke Schwarzwälder Kirsch torte s obzirom da smo je radili u tekućoj varijanti, ali i promijenili. Mi na primjer nismo išli po njemačkoj verziji s trešnjama koja nam se činila dosadnija, već smo pratili one slastičarnice koje već neko vrijeme ovu čokoladnu, kremastu tortu zamišljaju s kiselkastom višnjom. Da ne govorimo o blagdanskim začinima, koji po našem mišljenju tu kombinaciju okusa ne čine samo božićnom kavom, već i puno ukusnijom od tradicionalnog recepta!

Zašto je ova torta dobila ime po Schwarzwäldu?

Postoje tri teorije o porijeklu imena: prema jednoj, komadići crne čokolade koji čine ukras torti podsjećaju na Schwarzwald (crna šuma). Po drugoj, da je torta dobila ime po rakiji od trešanja koja originalno potječe s područja Schwarzwalda. Treća mogućnost je da je postajala jedna starija verzija torte, koju su isto tako zvali Schwarzwald. Ali moguće je i da je ime torte povezano s tradicionalnom ženskom nošnjom iz Schwarzwalda, gdje je haljina crna poput komadića čokolade, bluza je bijela kao slatko vrhnje, a šešir je bijeli s crvenim ukrasima koji podsjećaju na trešnje.

 

Novost - ne samo za jednu priliku!

Gengenbach shutterstock_1882434994.jpg

Božićni sajam u Gengenbachu, gradiću u Schwarzwaldu

Joseph Keller.jpg

Tko je „izmislio“ Schwarzwald tortu?


Moguće je da je u Schwarzwaldu kombinacija trešanja, slatkog vrhnja i rakije od trešanja već odavno bila poznata, ali ne kao torta već kao desert: kompot od trešanja posluživali su sa slatkim vrhnjem i začinjavali rakijom od trešanja.  U svakom slučaju, slastičar Josef Keller tvrdi da je on izmislio tortu 1915. godine u Bad Godesbergu. Međutim to nije uspio sasvim dokazati. Ono što je sigurno, je da se ime torte prvi put u pisanom obliku pojavilo 1934. godine u knjizi slastičarskih recepata objavljenoj u Dresdenu (J.M. Erich Weber: 250 Konditorei – Spezialitäten und wie sie entstehen). U to vrijeme torta je već bila poznata u Berlinu i slastičarnicama mnogih njemačkih, austrijskih i švicarskih velikih gradova.

Black forest cake shutterstock_1031872201.jpg

Pratite nas

  • White Facebook Icon
  • Instagram
Magazin

© 2024 Cafe Frei Hrvatska. All rights reserved

Exclusive Change d.o.o. |  Štefanovečka 10, 10 040 Zagreb, Hrvatska | Upisan u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu, | MBS: 80392437
Iznos temeljnog kapitala: 20.000,00 eur uplaćen je u cijelosti

MB: 1556967
OIB: 54637842065
PDV ID: HR54637842065

Račun
IBAN: HR0924070001100319003
SWIFT: OTPVHR2X
OTP Banka d.d.,

Domovinskog rata 61, Split, Hrvatska

Uprava
Ágnes Sőregi Danics – direktorica
E-mail: soregi-danics@exc.hr
Gábor Sőregi – direktor
Telefon: +385 1 2929 609
E-mail: seregi@exc.hr

Nadzorni odbor
Tamas Kocsor – predsjednik
Tibor Toth – zamjenik predsjednika
Gyula Madarasz – član

Tajništvo
Telefon: +385 1 2929 609
Faks: +385 1 2929 610
E-mail: info@exc.hr

Služba računovodstva i financija
Telefon: +385 1 4573 698
Faks: +385 1 4573 703

Služba ljudskih potencijala
Telefon: +385 1 4573 698
E-mail: kadrovska@exc.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka
Telefon: +385 1 4573 698
E-mail: zastita.podataka@exc.hr

bottom of page