top of page

Magazine > Jeste li znali? > Put kave od farme do pržionice

JESTE LI ZNALI?  PUT KAVE  OD FARME DO PRŽIONICE

Već smo puno puta pisali o tome, koliko ljudi je potrebno da plod bobice kave dospije u našu šalicu kao mirisni, vrući napitak. Mnogi ne znaju da se NA FARMAMA KAVE ne događa samo uzgoj i berba, već često ovdje počinje i prerada. Naravno postoje i FARMERI, koji prodaju svoju kavu u centralne jedinice za preradu, ali mnogi sami vrše taj posao.

 

U svakom slučaju postupkom koji ovisi o urodu ČISTE se i SUŠE svježe bobice kave. Loše bobice se SELEKTIRAJU, a zatim slijedi MIROVANJE od nekoliko tjedana. Nakon toga se specijalnom prešom urod oslobađa od suhe kore da bi se došlo do zelenih zrna.

Zrna kave se nakon toga RUČNO PROBIRU, pa se sukladno njihovoj kvaliteti razvrstavaju u posebne kategorije na osnovi boje, težine i veličine. Kod probiranja postoje naravno i industrijalizirani postupci. Postoje na primjer strojevi za prepoznavanje boje kave, ili aparat koji urod kategorizira prema težini. Svježa kava, iliti zeleno zrno kave može se u odgovarajućim uvjetima, mjesecima skladištiti bez pogoršanja kvalitete.

 

Međutim, plodna tropska područja, ponajprije zbog visoke vlage i temperature, tome nisu pogodna. Nakon punjenja u vreće cilj je da pošiljka što prije dospije na brod, jer može proći i nekoliko mjeseci dok ne stigne u PRŽIONICU. Baš je zato potrebno odgovarajuće pakiranje. Nekada su bobice sipali direktno u JUTENE ili PLATNENE VREĆE, koje ne štite od vlage stopostotno.

Plastične vreće koje se koriste u novije vrijeme su već nešto bolje, ali ni one ne mogu sasvim spriječiti vlagu. Danas skuplje i posebnije kave stavljaju u takozvane GRAINPRO vrećice, prije nego ih spakiraju u jutene vreće. 

GRAINPRO je višeslojna hermetična, poljoprivredna vrećica koja poput unutarnje postave kavi osigurava hermetički zatvoreni transport. Ni vlaga, ni vanjski zrak ne dolazi do zrna kave na njihovom putu od plantaže do pogona za prženje. Na taj se način roba može skladištiti duže od jedne godine. GRAINPRO sprečava onečišćenje štetočinama i gljivicama, bez da utječe na kvalitetu proizvoda.

Ali čak ni to nije dovoljno da bez opadanja kvalitete izdrže dugo prekomorsko putovanje. Vreće od 60 KILOGRAMA pakiraju se u posebne kontejnere. Zajedno „putuju“ otprilike 270-320 VREĆA. U tim kontejnerskim skladištima pored vreća klinovima su učvršćeni specijalni slojevi za upijanje vlage, koji se koriste za održavanje niske razine vlage.


Pošiljka kave inače prolazi dvostruku kontrolu: vreće se važu prije iznošenja i prilikom dolaska na mjesto narudžbe. Provjerava se je li se desilo smanjenje težine (odnosno dehidracija) tijekom puta i je li prekomorsko putovanje utjecalo na karakteristike kave.

FREI TAMÁS U POGONU ZA PRŽENJE U SZÉCSÉNYU

coffee shipping.jpg
Coffee-containers-e1586800193667-1536x92
freiT.jpg

Pratite nas

  • White Facebook Icon
  • Instagram
Magazin

© 2024 Cafe Frei Hrvatska. All rights reserved

Exclusive Change d.o.o. |  Štefanovečka 10, 10 040 Zagreb, Hrvatska | Upisan u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu, | MBS: 80392437
Iznos temeljnog kapitala: 20.000,00 eur uplaćen je u cijelosti

MB: 1556967
OIB: 54637842065
PDV ID: HR54637842065

Račun
IBAN: HR0924070001100319003
SWIFT: OTPVHR2X
OTP Banka d.d.,

Domovinskog rata 61, Split, Hrvatska

Uprava
Ágnes Sőregi Danics – direktorica
E-mail: soregi-danics@exc.hr
Gábor Sőregi – direktor
Telefon: +385 1 2929 609
E-mail: seregi@exc.hr

Nadzorni odbor
Tamas Kocsor – predsjednik
Tibor Toth – zamjenik predsjednika
Gyula Madarasz – član

Tajništvo
Telefon: +385 1 2929 609
Faks: +385 1 2929 610
E-mail: info@exc.hr

Služba računovodstva i financija
Telefon: +385 1 4573 698
Faks: +385 1 4573 703

Služba ljudskih potencijala
Telefon: +385 1 4573 698
E-mail: kadrovska@exc.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka
Telefon: +385 1 4573 698
E-mail: zastita.podataka@exc.hr

bottom of page