top of page
pisztácia_széles2.jpg

TEHERANSKA PISTACIJA-LATTE
S BERGAMOTOM

OMILJENI DESERT IRANACA – FALOODEH, ČAROLIJOM PRETVOREN U KAVU

Postoji jedna mala razlika. Mi u njega još i topimo čokoladu, štoviše, kreativni tim Cafe Frei-a je u ovom egzotičnom piću, šafran, popularan u Teheranu, zamijenio vrlo modernom i zdravom spirulinom.

faloodeh.jpg

Pista Faloodeh

Ali krenimo iz početka!

Faloodeh je u Iranu sličan desertu sorbet i spravlja se sa sirupom od ružine vodice, koji širi šarolike nijanse okusa mljevenih pistacija u gotovo svim smjerovima po našem jeziku. Nama se upravo to najviše svidjelo! Zamisliti osnovni koncept FALOODEH-a u kavi na takav način da iskustvo bude vrlo slično, da se okus pistacija može osjetiti i kroz kavu. Zbog toga smo mu (nakon dugog eksperimentiranja), dodali malo zaslađene čokoladne kreme, jer se gusti espresso koji čini bazu latteu od pistacije, na taj način "zatomljava" u našem piću. Dopušta da prevlada pistacija koja se ovoj kavi dodaje na dva načina.

Jedan dio u formi paste, drugi dio samljeven u puderastu prašinu.

Na vrh šlaga slijeće zanimljiv, perzijski mirisni i okusni svijet, bergamot i spirulina pomiješani sa malo šećera. Daje osjećaj hrskavosti kao i kod originalnog FALOODEH-a koji sadrži slatko i najčešće smrznuto vermicelli pjenasto tijesto. Iranci, po običaju ovaj desert zaslađuju medom, ali med u kavi u nijednoj formi ne bi bio „hrskav“ dok na pjenastom tijestu naravno je.

Ako kušajući naše ovomjesečne specijalitete od kave u mašti odletite u Iran, sjetite se da ti tradicionalni okusi kod njih sežu u povijest stotinama godina. Prinčevski kuhari Mogulskog carstva iz regije Inda, koje je osvajalo Perziju, otkrili su poseban okus pistacija u današnjem Iranu i izmislili desert koji se od 16. stoljeća naziva falooda. Dakle, u stvari ovaj specijalitet kave našeg vremena nosi ne samo iranski već i indijski okusni prizvuk.

Stvarno egzotično!

teheran_wix.jpg

I iranska pistacija je američki neprijatelj?

Pistacija može smanjiti rizik od srčanih  i vaskularnih bolesti. 

Možda pistacija i nije, ali sigurno je da je iranska pistacija zadnjih godina postala žrtvom američko-iranskog  neprijateljstva. Iran je tradicionalno najveći proizvođač pistacija na svijetu. Prije dvije godine, 2018. godine, više od 30 posto svjetske trgovine pistacijama još je uvijek bilo u iranskim rukama. Te je godine u Iranu proizvedeno 550 000 tona pistacija. Međutim, otkako su Amerikanci najavili ekonomski embargo na Iran zbog sukoba oko nuklearnog oružja, iranski je udio u  svjetskoj trgovini pistacija pao na 7 posto.
 
Možda nakon ovoga ne iznenađuje koja je zemlja ispunila taj prazni prostor i prodrla u otvoreni tržišni jaz?! Naravno, Sjedinjene Države, koje danas u rukama drže gotovo 40 posto svjetske trgovine pistacijama sa gotovo 500 000 tona pistacija prodanih u inozemstvo. Irancima kojima ni njihovi kineski prijatelji, koji po ovom pitanju ignoriraju američki embargo, ne mogu pomoći, jer su i sami Kinezi sila pistacije. Godišnje se u Kini uzgaja 75 tisuća tona pistacija, pa im iranski usjev nije potreban.

Pistacije su pravi izvor arginina, koji igra važnuulogu u metabolizmu organizma i pomaže u povećanju razine dušikovog  oksida. 

 

Ali zašto je to važno?

 

Jer dušikov oksid sprečava taloženje kolesterola na stjenkama krvnih žila. 

iran_mecset_wix.jpg
bottom of page